
 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

ABOUT THE FMLA 
 

The Family Medical Leave Act (“FMLA”) gives employees the right to take up to 12 

weeks of unpaid leave in order to: 1) care for a newly born or adopted child; 2) tend to a “serious 

health condition”  that renders the employee “unable to perform one or more of the essential 

functions of his or her job” ; or, 3) care for the employee’s spouse, child, or parent with a serious 

health condition. 29 USC § 2612(a)(1); 29 CFR § 825.112(a), .200(a). After the leave is 

concluded, the employee is entitled to be restored to his or her former position or to an equivalent 

position with equivalent benefits, pay, and other terms and conditions of employment. 29 USC § 

2614(a). 

The following are summary answers to the three of the most frequently asked questions 

about the provisions of the FMLA regarding absences based on the existence of a “serious health 

condition.”  

 
 
What is a “ ser ious health condition?”  
 

The FMLA defines a ser ious health condition as an illness, injury, impairment, or 

physical or mental condition that involves either: 1) inpatient care at a hospital or other medical 

facility; or 2) continuing treatment by a health care provider . 29 USC 2611(11); 29 CFR § 

825.114. 

Inpatient care must involve an overnight stay at a “hospital, hospice, or residential 

medical care facility.”  29 CFR § 825.114(a)(1). The leave time also includes “any period of 

incapacity,”  which is defined to mean an “ inability to work, attend school or perform other regular 
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daily activities due to the serious health condition, treatment therefor, or recovery therefrom.”  Id. 

Further, the leave time includes subsequent treatment associated with the inpatient care. 

An employee is receiving continuing treatment by a health care provider  if at least one 

of the following is involved: 

1. A period of incapacity of three or more consecutive days and subsequent treatment or 
incapacity where the employee has had either two or more treatments by a health care 
provider or a single treatment resulting in a regimen of continuing treatment under the 
supervision of a health  care provider. The regimen of continuing treatment may consist 
of a course of prescription medication (e.g., an antibiotic) or therapy requiring special 
equipment to resolve or alleviate the health condition (e.g., oxygen). The taking of 
over-the-counter medications or other activities that can be initiated without a visit to a 
health care provider do not count as a regimen of continuing treatment. 

 
2. A period of incapacity due to pregnancy or for pre-natal care. 

 
3. Any period of incapacity or treatment for such incapacity due to a chronic serious 

health condition, which is a condition that: (a) requires periodic medical visits; (b) 
continues over an extended period of time (including recurring episodes); and, (c) may 
cause an episodic incapacity (e.g., asthma, diabetes, epilepsy, etc.). 

 
4. A long-term or permanent incapacity due to a condition for which treatment may not be 

effective (e.g., Alzheimer’s Disease, a severe stroke, or the terminal stages of a 
disease). The employee or family member must be under the supervision of a medical 
provider but does not have to be receiving active treatment. 

 
5. A period of absence to receive multiple treatments either for restorative surgery after an 

accident or other injury, or for a condition that would likely result in a period of 
incapacity for three or more days, as in the case of cancer (chemotherapy, radiation, 
etc.), severe arthritis (physical therapy), or kidney disease (dialysis). 

  
 
29 CFR § 825.114(a)(2). 

Generally speaking, whether  an employee or  family member has a “ ser ious health 

condition”  is decided based on the specific facts involved. It is difficult to generalize as to 

whether a given condition will or will not qualify. The following is a short, non-exhaustive list of 

conditions that have been found to be a “serious health condition” : 

• cancer 
• suicide attempt resulting in hospitalization and treatment for depression 
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• pneumonia 
• chicken pox where employee was twice seen by physician 
• severe nervous disorder 
• inflammation of pharynx with antibiotic treatment prescribed 
• undiagnosed heart arrhythmia 
• heart attack 
• one week absence ordered by doctor to allow time to perform cardiac tests 
• spinal injury 

 
Of course, given the broad definition of “serious health condition,”  the list of specific conditions is 

endless. 

Substance abuse may be a ser ious health condition if the terms of the definition are 

met.  

A “serious health condition”  does not usually include common ailments such as colds, the 

flu, headaches (except migraines), routine dental problems, and upset stomachs. 29 CFR § 

824.114(b)-(c). However, the Department of Labor has issued an advisory opinion stating that 

even a minor  ailment, such as the flu, could be a “ ser ious health condition”  if it requires an 

absence longer than three days and the employee visits a health care provider and begins a 

continuing medical program, such as a prescription for antibiotics. See FMLA Admin Op No 86 

(1996). Further, a combination of less severe ailments might be found to be a “serious health 

condition.”  See Price v. City of Fort Wayne, 117 F.3d 1022, 1024 (7th Cir. 1997). 

Finally, as to the FMLA’s provisions for providing family care, an employee is “needed to 

care for”  a family member when a serious health condition renders the family member unable to 

care for his or her medical, hygienic, or nutritional needs or safety. Included is psychological care, 

such as comforting a child, parent, or spouse who is receiving inpatient or home care. 29 CFR § 

825.116(a). 
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How does the employer  determine whether  an employee’s “ ser ious health condition”  
renders the employee “ unable to per form one or  more of the essential functions of his or  
her  job?”  
 

An employee is unable to per form the functions of the position when a health care 

provider finds that the employee is unable to work at all or is unable to perform any one of the 

essential functions of the employee’s position. 29 CFR § 825.115. When an employee misses work 

in order to receive medical treatment for a serious health condition, he or she is considered to be 

unable to perform the essential functions of the position during the absence for treatment. A job 

function may be considered essential because: 1) the position exists to perform the function; 2) a 

limited number of employees can perform the function; or, 3) the function is highly specialized and 

the employee was hired to perform the function. See 42 USC § 12101 et seq.; 29 CFR § 1630.2(n). 

The essential functions of the employee’s position are determined at the time notice is given or 

leave commenced, whichever is earlier. 

Note that in requiring a health care provider’s certification, an employer may provide a 

statement to the health care provider of the essential functions of the employee's position. 

 
 
What are the employer ’s r ights to seek a medical opinion and to establish cer tification 
requirements for  the employee? 
 

An employer may require a medical certification in connection with a request for leave.  29 

CFR § 825.305.  The U.S. Department of Labor has developed a model certification form, Form 

WH-380.  A copy of the form is attached.  An employer  may not request information beyond 

that specified in the model form.  29 CFR § 825.306(b). If an employee submits a complete 

certification signed by the employee’s health care provider, the employer may not request any 

additional information from the provider.  29 CFR § 825.307(a). The employer must determine 

whether the requested leave qualifies under the FMLA and notify the employee within two 
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business days. 29 CFR § 825.208(a). When the employee does not provide sufficient information 

to make this determination, the employer should inquire further about the purpose of the leave. Id. 

The employer may have its medical professional contact the employee’s health care provider, but 

only to clarify or authenticate the certification provided.  29 CFR § 825.307(a).  Moreover, the 

employee’s permission must be obtained before making this contact.  Id.  Another federal statute, 

the Health Insurance Portability and Accountability Act (“HIPAA”) requires that the employee 

sign an authorization before the employee’s physician may be contacted. An authorization 

satisfying the HIPAA’s requirements is attached. 

An employer that has reason to doubt the validity of a medical certification may require a 

second opinion at the employer’s expense.  29 CFR § 825.307(a)(2).  The employer is permitted to 

designate which health care provider will furnish the second opinion, so long as the employer does 

not employ the selected provider on a regular basis.  Id.  If the first and second opinions conflict, 

the employer and the employee must agree on a provider to render a third and final opinion, at the 

employer’s expense.  29 CFR § 825.307(c). 

During the leave period, the employer may require recertification at reasonable intervals, 

typically once every thirty days.  29 CFR § 825.308(a).  An employer may demand an earlier 

recertification if: 1) the employee requests an extension of leave; 2) circumstances described by the 

previous certification have changed significantly (e.g., the duration of the illness, the nature of the 

illness, complications); or, 3) the employer receives information casting doubt on the continuing 

validity of the certification.  29 CFR § 825.308(a)-(c).  Unlike the initial medical certification 

procedure, an employer may not require a second or third opinion regarding a recertification.  29 

CFR § 825.308(e). 
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When an employee requests intermittent leave, the employer may require that the medical 

certification include information as to the projected number of, and interval between, treatments, as 

well as the projected period of recovery following each treatment.  29 CFR § 825.306(b)(3)(i)(B).  

The employer should require this information so that it can compare an employee’s later leave 

requests against his health care provider’s projections. An employer can require recertification of 

an intermittent leave when: 1) the employee requests an extension of leave; 2) circumstances 

described by the previous certification have changed significantly; or, 3) the employer receives 

information that casts doubt on the continuing validity of the original certification.  29 CFR § 

825.308(b)(2). 

When returning from leave, employees may be required to comply with a uniformly-

applied policy or  practice requir ing all similar ly-situated employees to obtain a cer tification 

from their  health care providers that the employee is able to resume work (a “ fitness-for-

duty repor t” ).  29 CFR § 825.310(a). However, an employer may not require a fitness-for-duty 

report for an employee returning from intermittent leave. 29 CFR § 825.310(g). The certification 

need only be a simple statement of the employee’s ability to return to work. The employee may be 

required to pay for the report.  29 CFR § 825.310(d). The employer may not require that the report 

pertain to health issues outside of those which caused the employee's need for FMLA leave. As 

with medical certifications supporting a leave request, the employer may only request clarification 

from the health care provider. 29 CFR § 825.310(c). 


